Emlékezetes díjátadó ünnepségek

Az EUROSOLAR / Magyarország első díjkiosztó ünnepségére 1996-ban került sor a Soproni Városháza Dísztermében. Jelen volt és beszédet mondott Hermann Scheer , az EUROSOLAR alapítója is. Media kategóriában a Duna Televízió kapott díjat ökológiai műsoraiért, amelyet Sára Sándor megbízásából Szabó László Zsolt vett át. Ebben az évben az európai versenyben is kategória győztesek lettek. Így Európa is ünnepelte őket.
Külön jelentőséget adott ennek a díjátadónak az a tény, hogy 1996 volt a NAP Esztendeje Földünkön. Az UNESCO ugyanis az 1993-ban megtartott világértekezletén döntést hozott arról, hogy vegye kezdetét egy három éven át tartó világméretű napenergia kampány. Ennek koronája volt az UNESCO Napenergia Csúcsértekezlete, amelynek megtartására Zimbabwében került sor 1996 szeptemberében.
Ebben az emberiség figyelmét a NAP felé fordító, az ügynek egyetemes emberi értelemben is nyitányt jelentő erőfeszítésben az UNESCO fő partnere az EUROSOLAR volt.
Ebben a folyamatban a megújuló energiáknak a figyelem középpontjába emelésével az EUROSOLAR / Magyarország tette láthatóvá Sopront és Magyarországot a világtérképen.

A vilákonferencia elnöksége

A vilákonferencia elnöksége
A fotón balról jobbra haladva: Christopher McHintosh, Láng István, Arild Mikkelsen, Wagner Géza, Ove Korsgaard, Gimesi Szabolcs, Herman Scheer, Wolfgang Hein, Rónai Judit.

A díjazottak és a díjak átadói

A díjazottak és a díjak átadói (Hermann Scheer és Rónai Judit)

A Duna Televízió Díját Szabó László Zsolt vette át

A Duna Televízió Díját Szabó László Zsolt vette át

Hermann Scheer

Hermann Scheer is elismerésben részesült

A díjak átadásának szemtanúja volt a World Education ENSZ tagságú Világszervezet valamennyi földrészről Sopronba sereglett résztvevője. A Világkonferencia megtartására úgy került sor, hogy a Párizsi UNESCO Központ szerződésben rögzítve kérte fel Rónai Juditot, a Világszervezet európai alelnökét, hogy munkatársaival együtt készítse elő az UNESCO 1997-es Hamburgi Felnőttoktatási Világértekezletét, amelyen a „Felnőttoktatás és a XXI.sz. kihívásai” témának megjelenítésére kapott megbízást.

A 2008-as EUROSOLAR Napenergia Díjat Vatikán Város képviselői vehették át Rómában, az Építészet Kategóriában. II. János Pál Pápa ösztönzése nyomán napelemek kerültek a Szt. Péter Bazilikára és Vatikán Város vezető szerepre tett szert a napenergia hasznosításban. A Szt. Péter Bazilikára helyezett napelemek üzenete, hogy templomainkon és történelmi városaink tetőszerkezetein helye van ennek a nélkülözhetetlen technológiának.

Szt. Péter Bazilika

Szt. Péter Bazilika

II. János Pál Pápa

II. János Pál Pápa

EUROSOLAR Napenergia Díj Oklevél

EUROSOLAR Napenergia Díj Oklevél

Díjátadás

(balról elsőként Hermann Scheer látható)

Franz Vranitzky, volt osztrák kancellár és Al Gore, volt amerikai alelnök szerepe az EUROSOLAR támogatásában

EUROSOLAR_Franz-Vranitzky_01 EUROSOLAR_AlGore

EUROSOLAR_Franz-Vranitzky_02

Nagyításhoz kattintson a képre!

 

Franz Vranitzky, Ausztria volt kancellárja csakúgy, mint
Al Gore, volt amerikai alelnök tevőlegesen támogatta az EUROSOLAR erőfeszítéseit az IRENA létrehozásához vezető úton. Az EUROSOLAR Napenergia Díjainak átadásakor és az ENSZ Világszervezettel való egyeztetések alkalmával, amikor az volt a tét, hogy az IRENA vajon az ENSZ-nek egy szakosított szervezete legyen-e, vagy az emberiség energiapolitikáját a jövőben a megújuló energiákra építő, önálló nemzetközi kormányzati szervezet.

A 20 éves jubileumi konferenciának a Soproni Városháza Díszterme adott otthont.

20 éves jubileumi konferenciának a Soproni Városháza Díszterme adott otthont

Részletek a „Pályázatok/Jubileumi konferencia” menüpont alatt.

Meghívó

Meghívó az Eurosolar / Magyarország Napenergia Díj átadó ünnepségére

További információkért kérem kattintson a „Díjátadó” menüpontra!

Az EUROSOLAR / Magyarország Napenergia Díja – Pályázat –

Az EUROSOLAR Díja (Bonn) Az EUROSOLAR / Magyarország Díja (Sopron)
A bronzplakett Soltra E. Tamás alkotása


Vatikán város is pályázott az EUROSOLAR Napenergia Díjára. Nyertes lett az „építészet” kategóriában. További részletek a honlapon.

Szt. Péter Bazilika II. János Pál

Az IRENA (International Renewable Energy Agency / Megújuló Energiák Nemzetközi Képviselete) létrehozása történelmi esély az emberiség számára. Létrejötte az EUROSOLAR-nak köszönhető.
A három alapító ország: Németország, Dánia és Spanyolország. Magyarország 2015. január 17-én csatlakozott!

Hemann Scheer

Hermann Scheer, az EUROSOLAR alapítója. Beszédének kivonata, amelyet a nemzetközi kormányzati szervezet létrehozásakor tartott, a honlapon olvasható.

Földünk Megújuló Energia PotenciáljaSopron 2015-ben történelmi léptékű jubileumok fővárosa lesz. Ebből az alkalomból a Város Rónai Juditot pódiumbeszélgetésre hívta meg.