Jubileumi konferencia az EUROSOLAR/Magyarország alapításának 20. évfordulóján

AZ EUROSOLAR MAGYARORSZÁG BESZÁMOLÓJA

Az EUROSOLAR / Magyarország létrehozása a szervezet alapító elnökének elhatározására épült 20 évvel ezelőtt. Ezt megelőzően sokadik dániai útja alkalmával látogatást tett a Megújuló Energiák Dán Kutató Intézetében, amelynek igazgatója, Preben Maegaard, aki egyben az EUROSOLAR alelnöke is volt, kezdeményezte Rónai Judit meghívását az EUROSOLAR tudományos munkacsoportjába. Ez a munkacsoport számtalan építészkongresszust hozott létre az EU felkérésére, amelyeknek Európa nyugati felében hatalmas változások jöttek létre.
Ez a munkacsoport hozta létre az Európai Napenergia Chartát és folytatott 20 éven keresztül tartó erőfeszítést azért, hogy a világ energetikai koordinációját végző fosszilis és nukleáris ügynökségek mellett jöjjön létre az a harmadik nemzetközi kormányzati szervezet, amely most már a megújuló energiák bevezetésére mozgósítja az emberiséget. Az EUROSOLAR-nak köszönhető, hogy 2009. január 27-én Németország, Dánia és Spanyolország kormányai vállalták az IRENA (International Renewable Energy Agency) alapítását. Az alapító értekezletre Bonnban került sor több mint 50 ország részvételével. Ezen országok mindannyian csatlakoztak az új világszervezethez, amelynek székhelye Abu Dhabi lett.
Magyarország 2015. január 17-én lett az IRENA részes állama.

Az EUROSOLAR/Magyarország alapítása óta meghirdeti „Napenergia Díj” pályázatait. Ez az EUROSOLAR/Magyarország hozzájárulása az EU által e téren teljesítendő kritériumok teljesítéséhez és a klímavédelem nem elodázható követelményeinek teljesítéséhez. Ehhez nélkülözhetetlen a cselekvő állampolgárok hozzájárulásának motiválása.

Országos hatósugarú szervezetről van szó, amelynek tevékenységét kiemelt nemzetközi figyelem övezi. Magyarország számára rendkívül fontos, hogy célpontja lehessen annak a pozitív know-how transzfer folyamatnak, amely az új kihívások közepette nélkülözhetetlen és amely megszerzett tudásnak köszönhetően Európa nyugati felén kimutathatóan magasabb szintű az energiatudatos gondolkodásmód, az új technológiák ismerete és a korszerű szabályozó rendszerek bevezetése a társadalom működésének minden területén.

A Nemzeti Együttműködési Alap 2015-ben elnyert támogatása lehetővé tette a 20 évvel ezelőtt megkezdett munka folytatását. A székhelyen rendszeresen zajlottak a megbeszélések szemináriumok, az aktív egyesületi élet. A szervezet figyelmének középpontjába az 1995-ben alapított szervezet 20 éves jubileumának megünneplése volt a Soponi Városháza Dísztermében. A kiemelkedő eseményért Áder János Köztársasági Elnök Úr fővédnökséget vállalt. Felemelő, szép ünnep volt ez 205 november 20-21-én.A városháza 120 főt befogadó Díszterme megtelt. Sok munkatársunk, vendégünk között ott volt Peter Droege, az EUROSOLAR elnöke, a Megújuló Energiák Világtanácsának elnöke, továbbá a Liechtensteini Egyetem professzora. Az elnökség tagja volt továbbá Rónai Judit, az EUROSOLAR/Magyarország alapító elnöke, a Megújuló Energiák Világtanácsának tagja, Pozsgay Imre, tiszteletbeli köztársasági elnök, Wolfgang Hein, aki Franz Vranitzky osztrák kancellár képviseletében vett részt az EUROSOLAR munkájában.

 

Az EUROSOLAR/Magyarország NAPENERGIA Díjainak nyertesei:

Kaposvár Megyei Jogú Város (Városok és falvak, településüzemeltetés)

A város környezetvédelmi és fenntarthatósági stratégiájának középpontjában a „Smart City” program áll. Ez Kaposvár 100%-ban megújuló energiákra építve képzeli el a város jövőjét.

Ez már megjelent a város tömegközlekedésében, hulladékgazdálkodásában. A város cukorgyára egy sikeres fejlesztés keretében biogáz termelésre állt át. A helyi adottságok kínálta lehetőségek minden szférájában zajlanak a fejlesztések.

Szegedi Tudományegyetem (Megújuló energiával működő rendszerek tulajdonosai, működtetői)

Az elmúlt 10 évben befejezett és folyamatban lévő beruházásoknak köszönhetően a Szegedi Tudományegyetem Közép-Európa, és azon belül Magyarország legzöldebb egyetemének mondhatja magát.az Indonéziai Egyetem zöld egyetemeket rangsoroló felmérése (UI Gren Metric) alapján. A szürkevíz rendszer lehetővé tette az esővíznek a toalettek öblítésére való használatátA geotermikus energiát fűtésre és hűtésre használják. A tetőszerkezeten elhelyezett napelemes rendszerül energiatermelése 2015 végére meghaladta az 1 megawattot.

MTV Kék Bolygó című műsora (Média-díj)

A műsor nélkülözhetetlen missziót teljesít. Vallják, hogy „a környezet megóvása nem áldozat, hanem életstílus”. Az ökológiai program igen nagymértékben hozzájárul a társadalom tudatosodásához. A figyelemre méltó megújuló energiaprojektek bemutatásával partnerévé váltak az EUROSOLAR/Magyarország szociokulturális törekvéseinek érvényre juttatásában. Nagy öröm, hogy országos médiacsatornát méltathattunk ezáltal a nemzetközi jubiláló közösség előtt.

GoodWill Energy Kft. (A napenergia felhasználást integráló építészet)

A GoodWill Energy Kft. olyan független energetikai megoldásokat tervez és kivitelez, melyek ár/érték arányban a legnagyobb megtakarítást eredményezik és ez által hozzájárul az ökológiai lábnyom csökkentéséhez. Eddig több száz napelemes beruházásuk valósult már meg, számos napkollektoros és hőszivattyús rendszert telepítettek ügyfeleiknél. Komoly tapasztalatokkal rendelkeznek hőszigetelési megoldások és nyílászárók terén is. Ügyfeleik között cégek, önkormányzatok, oktatási intézmények és magánszemélyek is megtalálhatóak.

Pannonia Med Hotel (Ipari és kereskedelmi vállalkozások)

Az EUROSOLAR/Magyarország ezt a soproni szállodát választotta 20 évvel ezelőtt a szervezet alapításának helyszínéül, amelynek felemelő momentumai megjelennek a honlapon is: www.eurosolar.solarage.hu. A szálloda tulajdonosai, akik közismert kultúramecénások, ihletést nyertek már az alapítás időszakában megújuló energia programuk fokozatos fejlesztéséhez. A már megvalósított napkollektoros rendszerük mellett a napelemes technológia beépítése van folyamatban. Példájuk arra is figyelmeztet, hogy történelmi városrészben is helye van napelemes fejlesztésnek, ahogy ezt tanúsítja Vatikán Szt. Péter bazilikáján elhelyezett napelemes rendszer is. Vatikán Város is pályázott az EUROSOLAR Napenergia Díjára, amelyet el is nyertek.

A Kecskméti Főiskola MegaLux Csapata (Jármű kategória)

A Kecskeméti Főiskola GAMF Karának hallgatói 2008-ban indultak először egy hazai járműépítő versenyen (Bosch pneumobil verseny), 2009-ben rajthoz álltak a Bosch elektromobil versenyén.

A főiskola csapata évről évre új járművel képviseltette magát az európai versenyeken. Megaméter IV. nevű járművükkel 2013-ra a világ élmezőnyébe küzdették fel magukat. Legjobb eredményük 3082 km/liter (2013, Nokia, Finnország), ezzel jelenleg a világranglista 2. helyén állnak.

A MegaLux

2013-ban új kihívás és megmérettetés után nézett a GAMF csapat, és a napelemes autók legnagyobb versenyére, az 1987 óta Ausztráliában megrendezett Bridgestone World Solar Challenge (BWSC) versenyre esett a választásuk. Ez nemcsak technikai sport, hanem kemény szellemi, fizikai megpróbáltatás is. Egy olyan járművet kell építeni, amelyiket csak a napenergia hajt, és észak-dél irányban képes átszelni az ausztrál kontinenst a sivatagon át futó Stuart Highwayen. A verseny nehézségét mutatja, hogy 2013-ban a 33 indulónak csak a harmada tudta megtenni a Darwinból induló és Adelaidéban végződő 3022 km-es távot.

A Csapat elhatározta, hogy megalkotja a MegaLux névre hallgató napelemes járművet.

2015 márciusára elkészítették a szénszál erősítésű méhsejt kompozit karosszériát. Párhuzamosan készültek a futómű alkatrészei, a napmodulok, a töltésvezérlők és a telemetria. Július végén voltak az első tesztfutamok a főiskola udvarán, és szeptember közepén már úton volt a MegaLux Ausztrália felé. A csapat szeptember 29-én indult a versenyre. A sikeres statikus és a dinamikus gépátvétel után október 18-án 8:45-kor rajtoltak el Darwinból, és műszaki hiba nélkül (eltekintve a négy defekttől) október 22-én 15:32-kor 7.-ként futott célba. Az idei versenyen 13 újonc csapat volt, akik között a MegaLux lett az első.

A 2015-ös versenyen ott voltak a legrangosabb egyetemek: Massachusetts Institute of Technology (MIT), Delft University of Technologi, University of Michigan, Tokai University, Cambridge University, Beijing Institute of Technology, Bochum University of Applied Sciences. És ezen az előkelő listán ott volt a Kecskeméti Főiskola GAMF Kara is.

Azt állítják, hogy a tudás a jövő üzemanyaga! Úgy hiszik, hogy ez a gondolat különösen érvényes hazánkra és az előttünk álló évtizedekre.

A jubileumi konferencia és díjátadó rendkívül magas színvonala arra ihlette Peter Droege elnököt, hogy az EUROSOLAR hivatalos Bonnban publikálásra kerülő folyóiratában külön fejezet foglalkozzon a csodálatra méltó magyar sikerekkel.

nea_logo

Képek a kongresszusról

A 20 éves jubileumi konferenciának a Soproni Városháza Díszterme adott otthont.

20 éves jubileumi konferenciának a Soproni Városháza Díszterme adott otthont

Részletek a „Pályázatok/Jubileumi konferencia” menüpont alatt.

Meghívó

Meghívó az Eurosolar / Magyarország Napenergia Díj átadó ünnepségére

További információkért kérem kattintson a „Díjátadó” menüpontra!

Az EUROSOLAR / Magyarország Napenergia Díja – Pályázat –

Az EUROSOLAR Díja (Bonn)Az EUROSOLAR / Magyarország Díja (Sopron)
A bronzplakett Soltra E. Tamás alkotása


Vatikán város is pályázott az EUROSOLAR Napenergia Díjára. Nyertes lett az „építészet” kategóriában. További részletek a honlapon.

Szt. Péter BazilikaII. János Pál

Az IRENA (International Renewable Energy Agency / Megújuló Energiák Nemzetközi Képviselete) létrehozása történelmi esély az emberiség számára. Létrejötte az EUROSOLAR-nak köszönhető.
A három alapító ország: Németország, Dánia és Spanyolország. Magyarország 2015. január 17-én csatlakozott!

Hemann Scheer

Hermann Scheer, az EUROSOLAR alapítója. Beszédének kivonata, amelyet a nemzetközi kormányzati szervezet létrehozásakor tartott, a honlapon olvasható.

Földünk Megújuló Energia PotenciáljaSopron 2015-ben történelmi léptékű jubileumok fővárosa lesz. Ebből az alkalomból a Város Rónai Juditot pódiumbeszélgetésre hívta meg.